Park prirode Lüneburger Heide prekrasno je područje prirodnih ljepota smješten četrdesetak kilometara južno od Hamburga. Više smo puta prolazili automobilom kroz ovaj dio Njemačke, no nikada nismo zastali i provjerili što ima za vidjeti.  Prošlog smo mjeseca napokon imali priliku zaustaviti se i razgledati ovaj uistinu krasan park prirode.

Lüneburger Heide jedno je od najvećih preostalih područja vlažnih livada i močvarnih staništa u Europi, a obuhvaća veliki dio doline rijeke Ilmenau te se prostire na području saveznih država Donje Saske i Schleswig-Holstein.  Centralni dio parka karakterizira pretežito ravni teren s brežuljcima, koji su oblikovani tijekom posljednjeg ledenog doba, a glavne značajke parka su šumske površine, veliki pašnjaci i prekrasni cvjetni pejzaži.

[FOTO: Markus Tiemann, Lüneburger Heide GmbH]

Park je poznat po svojim karakterističnim ljubičastim cvjetovima vrijeska, koji prekrivaju široka prostranstva parka i stvaraju predivan krajolik. Ljeto i rana jesen idealni su za posjetitelje koji žele vidjeti vrijesak u cvatu i doživjeti park u najboljem izdanju.

[FOTO: Krešimir Golubić]

Dom je to raznolikom biljnom i životinjskom svijetu, uključujući rijetke vrste ptica, sisavaca i gmazova.  Posjetitelji mogu pak uživati u šetnjama ili vožnji biciklom po brojnim stazama koje prolaze kroz ljubičasta polja vrijeska i šume. Također postoji mogućnost jahanja konja, vožnje kočijama u kojoj smo stvarno uživali i istraživanja područja uz pomoć lokalnih vodiča.

[FOTO: Krešimir Golubić]

Iskoristili smo priliku za šetnju od nekoliko kilometara uz pratnju vodiča te posjetili čak tri lokacije, odnosno mjestašaca parka prirode poput Undeloha iz kojeg smo krenuli pješke prema Wilsedeu, a zatim kočijom do imanja Hof Tütsberg gdje smo ručali tradicionalne kobasice sa senfom.

[FOTO: Krešimir Golubić]

Za noćenje smo odabrali Hotel Camp Reinsehlen koji poznat po svojim naporima za očuvanje okoliša i promicanju ekološke odgovornosti. Hotel koristi energetski učinkovite tehnologije kako bi smanjio potrošnju energije.  To uključuje korištenje obnovljivih izvora energije, poput solarnih panela, kako bi se smanjila ovisnost o fosilnim gorivima a hotel primjenjuje i mjere za uštedu vode i smanjenje vodnog otpada. Primjerice, koriste se sustavi prikupljanja kišnice za navodnjavanje vrtova i čišćenje, te se potiče goste na štednju vode. Preferira se korištenje ekološki prihvatljivih materijala u svojoj gradnji i opremi a to uključuje upotrebu recikliranih materijala i drva iz održivih izvora.

[FOTO: Krešimir Golubić]

Još kad tome pridodamo druženje s poznatim pastirom Steffenom Schmidtom i njegovim stadom „Heidschnucken“ onda nam je izlet u Lüneburger Heide potpuno ispunio sva očekivanja.  Ovo se stado slobodno kreće po pašnjacima i doprinosi očuvanju travnatih površina, sprječavajući prekomjerni rast biljaka i potičući raznolikost ekosustava. Stado Heidschnucken ima značajnu ulogu u očuvanju ekološke ravnoteže Lüneburger Heidea i njegovog jedinstvenog krajolika i simbol je ruralnog načina života i identiteta područja.

[FOTO: Krešimir Golubić]

Park prirode je popularna destinacija tijekom cijele godine koja je  posebno privlačna za ljubitelje prirode, planinare, bicikliste i fotografe. Posjet ovom prekrasnom parku pruža priliku za opuštanje i uživanje u prekrasnom krajoliku i istraživanju prirodnih čuda sjeverne Njemačke.

Više o parku ćete pronaći na linku.

Naslovna fotografija: Dominik Ketz, Lüneburger Heide GmbH

Tekst: Krešimir Golubić

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar