Turneja filmova s prošlog izdanja Liburnia Film Festivala u ponedjeljak i utorak, 19. i 20. srpnja uplovljava u Rovinj. 

Riječ je o dokumentarcima Porvenir, redateljice Renate Poljak kojega je na lanjskom LFF-u žiri nagradio za najbolji film festivala, najbolju kameru (Boris Poljak) i najbolji dizajn zvuka (Iva Ivan), Bez lica redatelja Davida Lušičića koji je ponio nagradu za najbolji regionalni film te Zašto mama vazda plače? redateljice Karmen Obrdalj koji je nagrađen za najbolju režiju i montažu.

Filmovi će se u ponedjeljak, 19. srpnja prikazati na Ljetnom kinu s početkom u 21.30, a u utorak, 20. u Kinu Gandusio od 20.00.

Porvenir, što na španjolskom znači budućnost, jedini je grad u Ognjenoj zemlji, na dnu zemaljske kugle, osnovan od strane hrvatskih migranata početkom 20. stoljeća. Jedan je od njih bio i redateljičin pradjed. Ovaj vizualno snažan poetski dokumentarac postavlja pitanje Ostaju li u našem tijelu sjećanja naših djedova, ostaje li nam sudbina da bježimo i tražimo bolje zemlje upisane u tijelo?

Scena iz dokumentarnog filma Porvenir redateljice Renate Poljak 

Bez lica je kratkometražni esejistički dokumentarac koji prati proces postavljanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu u periodu neposredno prije svečanog otkrivanja, dovodeći ga u kritički društveni kontekst upotrebom snimki koje nas vode od samog početka postava statue do prikaza gužvi mase ljudi, prosvjeda i sukoba te postavljanja straže policijskih koridora koje štite ovaj komad skulpture od ljudskog prisustva.

Zašto mama vazda plače? film je koji prati Enu, djevojku koja otkriva ljubavna pisma njenih roditelja čije je dopisivanje trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, u zaraćenoj Bosni i Hercegovini. Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva, Pustograd, prisjeća skoro nemoguće ljubavi njenih roditelja.

Ulaz na projekciju je besplatan. 

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar