Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu danas otvara svoj tradicionalni i bogati program Festivala ljetnih večeri HNK.

Pozornica ispred kazališta osmišljena je za vrijeme lockdowna kada je kazalište moralo izići vani. Ansambl HNK nastupao je za svoju publiku na otvorenome, a programi ispred kazališta, na koje su pozvani svi građani, ubrzo su postali dio redovnog programa HNK u Zagrebu tijekom svibnja i lipnja, ali i rujnu te listopadu.

[FOTO: Urbano.hr]

Ovoga puta prolaznici će imati priliku vidjeti klasični, ali i moderni te neoklasični balet. Bit će modernih dueta, dio 2. čina iz baleta Giselle, kao i mali uvid u posljednju premijeru Madame Bovary.

Jednu će se večer Škola za klasični balet u pretprogramu predstaviti sa svojim programom. Opera je pripremila četiri glazbene večeri koje započinju s Talijanskom fantazijom u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu. Publika će moći poslušati najljepše dijelove opera poput Carmen, Traviate i Nabucca.

[FOTO: Urbano.hr]

Održat će se i posebne dramske večeri poput Večeri u povodu stote obljetnice rođenja Vesne Parun. Jedna večer bit će posvećena umjetnicima iz Ukrajine te će na posebnoj Večeri solidarnosti nastupiti i Maria Šhtofa i Oleksandra Bartok, glumice iz Ukrajine.

[FOTO: Urbano.hr]

Pripremljeno je i posebno događanje naziva Poetske konzultacije, projekt koji su u Parizu osmislili i izvodili umjetnici Théâtre de la Ville, a u Zagrebu će izvoditi članovi umjetničkih ansambala. Umjetnici će, poput liječnika ili psihologa, slušati građane koji će sjediti nasuprot njih i kroz kratki razgovor artikulirati, otplesati, otpjevati dio života koji im građanin ispriča.

[FOTO: Urbano.hr]

Poslastica za zatvaranje Festivala ljetne večeri ispred HNK u Zagrebu bit će veliki glazbeni tulum uz glazbu Prljavog kazališta, Haustora, Azre i Filma u izvedbi Ante Gele i glumaca Drame te koncepciji Nikše Kušelja.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!

Ostavi komentar