Ceremonijom svečanog otvaranja u Kinu SC večeras je započeo 30. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2020 u sklopu kojega će od 28. rujna do 3. listopada u kinima SC i Kinoteka, Teatru &TD te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano više od 300 umjetničkih animiranih filmova, uz brojna popratna događanja.

Najznačajniji hrvatski filmski festival te jedan od četiri vodeća festivala animacije u svijetu otvorila je izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba Milana Vuković Runjić.

U dvorani Kina SC izaslaniku ministrice kulture i medija RH Nine Obuljen Koržinek, državnom tajniku Krešimiru Partlu, visokim predstavnicima diplomatskog zbora, predstavnicima medija i uglednim gostima međunarodne animacijske scene obratili su se i Christopher Peter Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, te Matea Milić i Paola Orlić, producentice Festivala.

“Lijepo vas je vidjeti u kinu jer umjetnost animacije i treba biti u kinu. Kao što sliku Francisa Bacona nije isto gledati u katalogu, online ili u galeriji tako se baš na ovom velikom platnu trebaju gledati prekrasna djela animacije. Online su otišli oni koji su morali, mi smo razmišljali o tome, ali konsenzus svih nas bio je da idemo uživo. Dobrodošli”, naglasio je umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić.

“Hvala SC-u, našem sadašnjem domu. Makar smo u jesenskom izdanju nadam se da ste zadržali proljetni žar za animacijom. Hvala prijateljima, partnerima i našem sponzoru Zagrebačkoj banci, ali hvala i svjetskoj animacijskoj zajednici i svima vama koji ste nam slali divna pisma, hvalili nas i podupirali. Animafestov tim najbolji je na svijetu i hvala Vijeću Animafesta što nas je podržalo u odluci da ipak “idemo”, pridodala je umjetnička ravnateljica Animafesta Paola Orlić.

Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Animafesta 2020. Georgesu Schwizgebelu, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Chrisu Robinsonu te Nagrada za najbolju školu animacije Poljskoj školi za film, televiziju i kazalište u Łódźu.

Nagradu za najbolju školu animacije, koju dodjeljuje Selekcijska komisija Natjecanja studentskog filma u sastavu Katrin Novaković, Milivoj Popović i Daniel Šuljić, preuzela je Joanna Jasińska-Koronkiewicz.

“Velika mi je čast preuzeti nagradu ispred svoje alme mater. Posebno je dobiti nagradu ovdje u Zagrebu, rodnom mjestu slavne škole animacije, mjestu velike tradicije i Animafesta, jednog od najstarijih i najvažnijih festivala u svijetu. Želim čestitati našim studentima i poručiti im da je ova nagrada njihova. Držim da ova nagrada uistinu pripada kolektivu i to me jako veseli”, istakla je Jasińska-Koronkiewicz.

Retrospektiva filmova nagrađene škole na rasporedu je u četvrtak 1. 10. u 15:30 u Kinu SC.

Glasoviti animacijski kritičar, novinar i popularizator, umjetnički ravnatelj Međunarodnog festivala animiranog filma u Ottawi, originalni i provokativni Chris Robinson na Nagradi za izniman doprinos proučavanju animacije, koju mu je uručio Animafestov vijećnik Nikica Gilić, zahvalio se videoporukom u kojoj stoji:

“Vrlo sam zahvalan na ovom priznanju. Ne smatram se povjesničarom, kritičarom ni znanstvenikom – pisao sam o animaciji kako bih samog sebe nečemu naučio. Lijepo je znati da netko cijeni i voli ono što sam postigao kroz godine. Želim zahvaliti Tomu McSorleyju, Nicku Toschesu, Richardu Meltzeru te Ottu Alderu i Gerbenu Schermeru, mojoj “starijoj braći po animaciji” koja su izvršila važan utjecaj. Oni su bili moj Vergilije. Što me dovodi do još dvoje ljudi koji su utjecali na moje pisanje. I naravno hvala Zagrebu i ljudima koji su izabrali moje ime”. 

Robinson je pozvani govornik znanstvenog skupa Animafest Scanner VII koji se, u hibridnoj (online off-line), formi održava 29. i 30. 9. u Teatru &TD od 10 do 16 sati.

Nagradu za životno djelo predsjednica Vijeća Animafesta Margit Antauer Buba uručila je velikanu švicarske i svjetske animacije Georgesu Schwizgebelu, najnagrađivanijem autoru u festivalskoj povijesti koji slavi i 76. rođendan. Usprkos visokoj dobi i svjetskoj pandemiji, ovaj veliki prijatelj Animafesta nije ni trenutka dvojio oko još jednog putovanja u svoj dragi Zagreb.

“Animafest ide od 1972. godine. To je dosta davno, ali među nama ima onih koji se tih početaka dobro sjećaju. Nije važan broj njegovih nagrada, njih 7 uz 3 posebna priznanja, već je važna ljepota slike i glazbe koja u njegovim filmovima bez riječi priča sama za sebe”, rekla je Antauer.

“Sretan sam što sam mnogo puta posjetio Zagreb i Animafest. Ovoga puta ostajem bez riječi kojima bih vam izrekao svoju zahvalnost. Čast mi je primiti nagradu na ovako važnom festivalu i imati svoju sliku u najljepšem festivalskom katalogu koji sam ikada vidio”, rekao je Schwizgebel.

Retrospektiva Georgesa Schwizgebela s čak 15 djela iz njegova opusa, među kojima su i klasici poput Godine jelena, Čovjeka bez sjene, IgreRomanse Kralja vilenjaka, prikazuje se već u utorak, 29. rujna u Kinu SC u 15:30.

Retrospektivu prati i izložba “Majstor poetskih vizija” u Galeriji Kranjčar za vrijeme trajanja festivala. Izložba je javnosti otvorena danas, a ceremonijalno otvaranje za uzvanike bit će održano sutra u 18 sati.

Izložba predstavlja 60 reprezentativnih slika, crteža i skica koje je švicarski majstor sam odabrao. Laureat će također, u subotu 3. 10. u 10 sati, u &TD-u održati masterclass pod naslovom “Metoda Georgesa Schwizgebela”.

Uslijedilo je prisjećanje na preminulog velikana hrvatske kinematografije Vatroslava Mimicu koji nas je napustio u veljači ove godine. Margit Antauer od Mimice se oprostila sljedećim riječima:

“U svojim počecima, u najblistavijim godinama Zagreb filma, Mimica se bavio animacijom i njegovi filmovi ostat će sasvim sigurno za sva vremena kao biseri Zagrebačke škole crtanog filma. On nas sigurno gleda i raduje se zajedno s nama”.

Na ceremoniji je predstavljena i festivalska špica Animafesta 2020 japanske umjetnice Yoriko Mizushiri. Ovoj animatorici svjetskog glasa i osebujne, pastelne i senzualne estetike festival također priređuje retrospektivu sutra, u utorak 22. 9. u 22 sata u Kinu SC.

Nakon predstavljanja članova svih žirija, ceremonija je okončana projekcijom filmova iz Velikog natjecanja kratkometražnog filma 1 te razgovorom s prisutnim autorima Dinom Velikovskajom (Spone), Matijom Pisačićem i Tvrtkom Rašpolićem (Umorstvo u katedrali) i Bastienom Duboisom (Suvenir suvenir). Razgovor je vodio stalni Animafestov suradnik, francuski popularizator i kritičar animacije Alexis Hunot.

Od 22 sata u sklopu programa “Mađarska u fokusu” prikazani su dugometražni klasik Marcella Jankovicsa Sin bijelog konja i za Oscara nominirani Sizif istog autora.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar