Eksperimentalni animirani film “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” Dalibora Barića premijerno stiže pred riječke ljubiteljima filmske umjetnosti. Premijera se održava u Art-kinu u petak, 12. veljače u 20 sati, uz gostovanje glumice Ane Vilenice, a repriza filma zakazana je za ponedjeljak, 15. veljače u 18 sati.

Zagonetni naslov novog djela multimedijskog umjetnika Dalibora Barića animirano je eksperimentalni dugometražni film u kojem se, kažu kritičari, vizualno nadahnuto isprepliću tehnike kolaža i found footagea, solarizacije i rotoskopije, neiscrpnih kombinacija slike i značenja sa svjetovima Godarda i Robbea-Grilleta, Tarkovskog i Cronenberga, Raya Bradburyja i Ursule K. Le Guin, a kojeg, da bi se bogatstvo vizualnih podražaja doživjelo u svojoj punini, treba obavezno vidjeti na velikom platnu.

FOTO: “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa”

Film, sâm ga autor žanrovski određuje kao neuro-noir, svojevrsni je semiotički labirint u kojem je dokinut linearni, uzročno-posljedični tijek naracije, a gledatelju je prepušteno da sam popuni namjerne praznine u radnji koja prati likove Martina, zviždača i otpadnika od sistema koji mu želi zagorčati život, te Sare, konceptualne umjetnice, u čijem se društvu Martin pridružuje revolucionarnoj komuni na selu. No u trag im je ušla policija, u obliku inspektora Ambroza.

Autor filma, pored režije i scenarija, potpisuje i animaciju, kompoziting, montažu i glazbu, dok su likove glasovno oblikovali glumci Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Nikša Marinović, Mario Kovač, Željka Veverec, Boris Bakal i Pavlica Brazzoduro Bajsić.

Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa u 2021. godinu ušla je s tri nominacije za prestižne nagrade iz svijeta animacije: Satellite, Annie i Oscar. Prvu nagradu dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija (International Press Academy), drugu Međunarodno udruženje animiranoga filma (International Animated Film Society, ASIFA-Hollywood) te treću, dakako, Američka akademija filmske umjetnosti i znanosti (Academy of Motion Picture Arts and Sciences Awards).

FOTO: “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa”

Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke.

Ulaznice za film mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar