Program ZFF putuje proširit će i ove godine dio sjajne zeefefovske atmosfere i izvan granica glavnoga grada. Nakon prošlogodišnjih rekordnih dvadeset gradova, ove godine, čak i uz epidemiološku situaciju u kojoj se nalazimo, ZFF putuje će posjetiti sretnih trinaest gradova: Bjelovar, Čakovec, Dubrovnik, Hvar, Koprivnicu, Lastovo, Rijeku, Samobor, Slatinu, Split, Šibenik, Varaždin i Veliku Goricu.

ZFF-ov putujući program uključuje odabrane naslove u kojima će, istovremeno sa online izdanjem festivala, uživati publika u 13 gradova i čak 15 kina diljem Hrvatske. To su Otac iz Glavnog natjecateljskog programaUndine iz Ponovno s nama te Jako jako daleko iz programa festivala KinoKino, koji se ove godine održava paralelno s 18. izdanjem Zagreb Film Festivala.

(FOTO:) Otac, najnoviji film Srdana Golubovića, kojim ćemo otvoriti ovogodišnji festival, a koji se prikazuje izvan konkurencijeu veljači je premijerno prikazan u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija. Veliki uspjeh filma nastavljen je i ovog ljeta u Puli, gdje je osvojio nagradu publike, postavši prvi film u povijesti Pulskog filmskog festivala kojem je publika dala prosječnu ocjenu 5,00. U naslovnoj ulozi filma, koji kritika naziva „balkanskim Paris, Texasom“, impresivnu glumačku interpretaciju ostvario je Goran Bogdan, uvjerljivo utjelovivši očajnog oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba.

(FOTO:) Undine je moderna bajka inspirirana mračnim mitom o vodenoj vili koja dušu može zaslužiti tek udajom za čovjeka. U najnovijem ostvarenju popularnog njemačkog redatelja Christiana Petzolda (BarbaraFeniksTranzit), Undine (Paula Beer) je povjesničarka i urbana mlada žena, zaposlena u muzeju. Kada je njezin ljubavnik Johannes ostavi, Undine se mora pokoriti drevnom mitu: ako je muškarac kojeg voli izda, ona ga mora ubiti i vratiti se u vodu. Ali prije nego što uspije izvršiti svoj naum, za oko će joj zapeti Christoph. U ovoj suvremenoj reinterpretaciji Male sirene, Undine zbacuje sa sebe ulogu odbačene, bespomoćne žene i ponovno se zaljubljuje. Film je premijerno prikazan na Berlinaleu, gdje je Paula Beer nagrađena Srebrnim medvjedom za najbolju glumicu.

(FOTO: Jako, jako daleko)

U svoj putni kovčežić ZFF je spremio ponešto za najmlađe filmofile, naslov Jako jako daleko iz programa festivala KinoKino. Jedanaestogodišnji Ben i njegova obitelj moraju se preseliti u obližnji grad jer će otvorena jama uskoro progutati njihovo selo. Iako se isprva raduje životu u velikom gradu, Bena dočekuje gorko razočaranje. Kolege u novoj školi ga izbjegavaju i on ne zna kako se uklopiti. A nedostaje mu i status nogometne face koji je imao u rodnom gradu. Kada upozna Tariqa, sirijskog izbjeglicu, Ben ga isprva smatra svojim suparnikom, no njih dvojica uskoro otkrivaju da imaju više zajedničkog nego što su mislili. Sarah Winkenstette njemačka je scenaristica i redateljica, a Jako jako daleko njezin je dugometražni prvijenac. Film je premijerno prikazan na čak 27 međunarodnih filmskih festivala, na kojima je osvojio i nekoliko nagrada.

Dođite i budite dio ZFF-ove publike u vašem gradu!

Raspored projekcija pogledajte ovdje.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar