Lübeck nam je jedan od najljepših njemačkih gradova koje smo do sada imali prilike posjetiti. Smješten na sjeveru Njemačke ima bogatu povijest kao središte Hanzeatske Europe za koje se kaže da je i preteča Europske unije. Grad se nalazi na obali rijeke Trave i Baltičkog mora, te je igrao ključnu ulogu u trgovini i politici tijekom srednjeg vijeka.

Ove je godine bio domaćin trećeg po redu “GNTB Incoming and Brand Summita 2023.” odnosno Brand summita njemačkog turizma koji okuplja glavne partnere Njemačke turističke zajednice te novinare iz čitavog svijeta. 

Do Lübecka smo stigli za četrdesetak minuta vožnje vlakom iz Hamburga u super udobnom DB vlaku. Odmah primjećujemo da vlakovi apsolutno dominiraju kao prijevozno sredstvo u Njemačkoj, a kada tome pridodamo napore održivog turističkog razvoja Njemačke, očekujemo da se ovakav način putovanja još više unaprijedi kroz veći broj vlakova koji će u skorije vrijeme prometovati prugama Njemačke.

Na druženju otvorenja Brand Summita susrećemo kolege iz regije, ali se upoznajemo i s novim prijateljima koji isto tako prate njemački turizam u medijima svojih zemalja.

Lübeck je osnovan 1143. godine i ubrzo je postao jedan od najvažnijih trgovačkih gradova u Sjevernoj Europi, a zahvaljujući svojoj povoljnoj geografskoj poziciji, postaje i ključna luka za trgovinu između sjeverne Njemačke i ostalih europskih zemalja. Grad je ujedno bio i središte Hanzeatske lige, udruženja trgovačkih gradova koje je kontroliralo trgovinu na Baltičkom moru i sjevernom Atlantiku.

Tijekom svoje zlatne ere, Lübeck je bio poznat po svojoj arhitekturi, bogatstvu i moći. Grad je izgradio impresivne crkve, poput crkve sv. Marije koja je najveća crkva u Njemačkoj izgrađena u gotičkom stilu. Lübeck je također bio dom brojnih trgovačkih kuća i vijećnice, koje su svjedočile prosperitetu i utjecaju grada.

Hanzeatska arhitektura i stil života i danas su vidljivi u starom dijelu grada Lübecka, koji je pod zaštitom UNESCO-a, a uske srednjovjekovne ulice, prekrasne kuće i skriveni prolazi oživljavaju atmosferu bogate prošlosti.

Kako smo u programu posjete Lübecku mogli odabrati neke od ponuđenih turističkih tura, mi smo se odlučili za vožnju električnim brodom oko povijesnog središta grada. Uživajući u jednosatnoj vožnji oko grada, saznali smo mnoge nove detalje njegove bogate povijesti ali i njegovih stanovnika.

Lübeck ima čast biti gradom triju iznimnih dobitnika Nobelove nagrade koji su ostavili trajni pečat na svojim poljima i pridonijeli napretku ljudskog znanja. Thomas Mann rođen je u Lubecku 1875. godine, te je jedan od najslavnijih njemačkih književnika svih vremena.

Njegova djela su duboko reflektivna, istražuju složene teme poput moralnosti, identiteta i ljudske prirode. Mann je 1929. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost zbog svojeg iznimnog doprinosa svjetskoj književnosti, a njegovi romani poput “Čarobni brijeg” i “Smrt u Veneciji” smatraju se klasicima moderne književnosti.

Willy Brandt – Herbert Ernst Karl Frahm, koji je kasnije uzeo umjetnički pseudonim Willy Brandt, rođen je u Lubecku 1913. godine. Brandt je bio istaknuti njemački političar i državnik, poznat po svojoj ulozi kao kancelar Savezne Republike Njemačke od 1969. do 1974. godine. Njegova politika detanta, posebno prema Istočnoj Njemačkoj, značajno je doprinijela poboljšanju odnosa između Istočne i Zapadne Europe. Za svoje napore u promicanju mira, Brandt je 1971. godine dobio Nobelovu nagradu za mir.

Günter Grass rođen je 1927. godine u Lübeck u te je jedan od najvažnijih njemačkih pisaca 20. stoljeća. Njegov roman “Limeni bubanj” (Die Blechtrommel), objavljen 1959. godine, donio mu je svjetsku slavu i Nobelovu nagradu za književnost 1999. godine. Grass je isticao složenost njemačkog identiteta, suočavao se s prošlošću i istraživao sociopolitičke teme kroz svoju prozu.

Lübeck je također poznat po svojim karakterističnim krovovima od crvene opeke, koji čine nezamjenjivi dio njegove identiteta. Lübeck nije samo povijesni biser, već je i dom nekih od najboljih muzeja i kulturnih institucija u Njemačkoj.

Nama jedan od najinteresantnijih je muzej Hanzeatske povijesti u kojem se upoznajete s trgovačkom i pomorskom prošlošću grada. Još kad smo u dijelu muzeju koji govori o vezama sa ostatkom Europe naišli na Topusko i Čazmu, odmah smo se osjećali još važnije jer iz tih krajeva pisac ovih redaka vuče obiteljsko podrijetlo.

Grad također nudi mnoštvo umjetničkih galerija, kazališta i festivala koji privlače ljubitelje kulture iz cijelog svijeta. Već idućeg mjeseca planiramo posjetiti Lübeck Urban Fest i popratiti zbivanja Street art kulture koju toliko volimo.

 Uz sve to, Lübeck je poznat i po svom slatkom naslijeđu – marcipanu. Ova delikatesa od badema je postala prepoznatljiv suvenir grada, a posjetitelji ne propuštaju priliku kušati autentični Lübeck marcipan. Konačno, Lübeck je fascinantna destinacija koja nudi jedinstveni uvid u bogatu povijest Njemačke i ovog dijela Europe. Idealan je za posjet u kombinaciji sa Hamburgom koje uskoro ponovo posjećujemo.

Tekst i fotografije: Krešimir Golubić / Urbano.HR

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar