Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb proglasilo je ovogodišnjeg dobitnik Nagrade za životno djelo. Riječ je o animatoru, redatelju i producentu Ralphu Bakshiju kojegm će nagrada biti uručena na svečanom otvorenju 31. izdanja festivala, 7. lipnja.

82-godišnji Amerikanac je jedinstvena pojava u filmskom univerzumu i jedan od najutjecajnijih autora unutar svjetske scene animiranoga filma. Povijest animacije bez Bakshija, kažu u obrazloženju članovi Vijeća festivala, bila bi siromašnija za nekoliko istinski važnih poglavlja. A to nije samo pitanje vremena koje je prošlo, već se ono javlja kao odgovor na sadašnjost i dalje se projicirajući na platno suvremene animacije, piše na stranicama Animafesta.

Od devet dugometražnih animiranih filmova koje je napravio u karijeri dužoj od 70 godina neki od njih su se uspostavili kao kultna animacijska ostvarenja. Mačak Fritz (1972.), Heavy Traffic (1973.), Čarobnjaci (1977.), Gospodar prstenova (1978.), American pop (1981.), Cool world (1992.)…

Bakshijevi filmovi nikada nisu bježali od smrti isto kao što nikada nisu bježali od života. Njegov rad je obilježila autorska i umjetnička hrabrost, prilagodljivost produkcijskim uvjetima, inovativnost i sklonost filmskom eksperimentu, ali isto tako i sposobnost suočavanja s mišljenjima koja bi ga sputavala u namjeri da stvara.

Ralph Bakshi (FOTO: Animafest)

Baš kao i svjetski priznati i utjecajni autori Zagrebačke škole crtanog filma, Bakshi je bio uvjetovan skromnim budžetima i iz istog je razloga posegnuo za eksperimentom i reduciranom animacijom. Uspjeh nije izostao. Umjetnička sloboda nije bila uvjetovana. Nagrada je za životno djelo. Zagreb razumije, zaključuje se u tekstu na stranicama Svjetskog festivala animiranog filma.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar