Prvo ‘punoljetno’ izdanje Zagreb Film Festivala, ove godine po mnogočemu posebno, u nedjelju navečer otvorili su direktor i izvršni direktor festivala, Boris T. Matić i Hrvoje Laurenta, internetskim prijenosom uživo.

Već je to novost u odnosu na prethodna izdanja, a u uvjetima epidemije ovogodišnji festival će se održati bez fizičkog druženja i bez zabava, ali uz pregršt online projekcija, vrhunskih filmova te zanimljivih predavanja i radionica.

Direktor i izvršni direktor ZFF-a, Boris T. Matić i Hrvoje Laurenta (FOTO: Samir Cerić Kovačević)

18. izdanje ZFF-a počelo je projekcijom filma “Otac” u režiji Srđana Golubovića, a nastavit će se u danas (ponedjeljak, 9.11.) od 18 sati uz projekcije biografskog filma Havel u režiji Slaveka Horaka o slavnom češkom piscu i državniku, te filma Jeka, vizualno očaravajuće razglednice s Islanda u režiji Rúnara Rúnarssona i druge.

“Proteklih 17 izdanja Zagreb Film Festivala započinjali bismo pozdravom uvaženih predstavnika gradskih i državnih institucija. Predstavnika institucija, sponzora i stranih gostiju nema. Kina večeras nema. Odnosno, ima. Mi smo tu, ali ispred nas nema vas. Nema publike. Mi sad ne znamo tko nas sve gleda na svojim ekranima. Pa vas onda bez nekog posebnog protokolarnog reda od srca sve pozdravljamo i iskreno vam zahvaljujemo što ste ponovno uz nas na početku ovog, nazvao bih ga posebnog i drugačijeg festivalskog izdanja”, izjavio je Boris T. Matić.

“U Glavnom programu 18. ZFF-a gledat ćemo filmove iz Palestine i Afganistana, ali i iz ostalih dijelova svijeta. Prikazat će se i filmovi koji se bave sazrijevanjem svojih junakinja, filmovi koji progovaraju o problemima korumpiranog sustava i oduzimanju djece te drugi zanimljivi filmski uraci. I sve to vrlo žanrovski raznoliko. Pojedini filmovi nagrađeni su na velikim svjetskim festivalima, neki su nacionalni kandidati za Oscara, a neki se natječu za nagradu Europske filmske akademije. No svi su izuzetno vizualno dojmljivi i odlično režirani”, naborjao je Boris T. Matić programske adute ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

Podijeli sadržaj na društvenim mrežama!
Autor

Pričamo o fenomenima koje izazivaju ili uzrokuju urbane pojave u društvu, idejama koje prožimaju pop kulturu, tehnologiju, film, književnost, umjetnost, glazbu, dizajn...

Ostavi komentar